11-esek lélektana - lehet védeni, vagy csak rosszul rúgni?

Kategória: RSE Megjelent: 2017. november 13. hétfő Írta: Horváth R. László

Átnézve többször a tegnapi, Viszák elleni meccs videoit, és beszélve több emberrel - nem lettem okosabb. Vannak szabályok, amikre utólag jövünk rá - ami ilyenkor már nem oszt, s nem szoroz. Egy biztos, fiataljaink (végre!) sikerélménye maximálisan ki lett elégítve. Felnőtt csapatunk - bátran hivatkozzunk a külső körülményekre - pontokat hagyott Viszákon.
Ami biztos, Bendzsi jól mutatkozott be a felnőtt csapatban. S, akkor következzék egy rövid írás, amely nem ad egyértelmű választ a címben feltett kérdésre. De! Sokan sokféleképpen próbálták már elemezni, hogyan végezhetők el, illetve védhetők ki hatékonyan a büntetőrúgások.

 

A tizenegyes mentális harc a lövő játékos és a kapus között. A kutatók azt tanácsolják, hogy amikor a labdát a focista a büntetőpontra helyezi és felkészül a lövésre, létesítsen szemkontaktust a kapussal. Ugyancsak nagyobb esélye van a sikerre azoknak a játékosoknak, akik nem sietik el a büntetőrúgást, és a sípszó elhangzását követően egy rövid ideig kivárnak. A focisták ezzel ugyanis magabiztosságot és eltökéltséget mutatnak, amivel a kapust elbizonytalaníthatják. 

 

A labdarúgó magabiztos fellépését csorbíthatja, ha hátat fordít a kapusnak. Ez az úgynevezett menekülési viselkedés, amellyel a játékos egyfajta alárendelt viszonyt sugalmaz a kapus felé.

 

A statisztikai adatok szerint a lövő játékosnak 74,2 százalék esélye van a hálóba találni, ezzel szemben a kapus mindössze a lövések 18,8 százalékát tudja sikeresen védeni. Tovább nehezíti a helyzetét, hogy a labda 50-100 km/h sebességgel száguld a kapu felé, ami azt jelenti, hogy közvetlenül az elrúgást követően 600 milliszekundum alatt a labda átlépi a gólvonalat. Mivel az elrúgott labdát az előbbi adatok ismeretében már nincs esélye elkapni, ezért még a lövő játékos labdába érése előtt döntenie kell a kapusnak, hogy merre vetődjön. A kísérletek azt támasztották alá, hogy a kapus akkor rugaszkodhat el nagyobb sikerrel a megfelelő helyre, ha a lövő játékos lábainak és csípőjének mozgását figyeli, amint az a labda felé fut.

(forrás: origo.hu)

Találatok: 47028