A foci a világ legegyszerűbb játéka

Kategória: Helyi hírek Megjelent: 2019. október 25. péntek Írta: Horváth R. László

A címben leírt állítás akkor is igaz, ha netántán hazai pályán kapunk ki. RSE-Szalafő – Gasztony meccsen – véleményem szerint – taktikailag (is) elvesztettük a meccset, mart azért valljuk be (férfiasan) nonszensz, hogy a balközép integeti a lest, miközben mögötte 3-4 méterre bent áll a védő. És talán az is jelent valamit, hogy amikor nem „énekelt” a csapat, akkor 13 perc alatt szerzett három gólt…

 

Jelzem, nem áll szándékomban véleményemmel avagy az általam látottak megírásával megbántani egyetlen játékost sem, akik szabadidejüket feláldozva JÁTSZANAK. De a szabály az szabály: Jó ideje életbe lépett a lesszabály új értelmezése. A változásról a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségek Testületének (IFAB: International Football Association Board) döntött az éves közgyűlésén, a skóciai Edinburgh-ban. A lesszabály új megfogalmazása (dőlt betűkkel jeleztük az új részt):
A „zavarja az ellenfelet, vagy előnyt szerez leshelyzetéből” értelmezése (A FIFA által javasolt módosítás) A 11. szabály – A les szövegében a következő meghatározások használatosak ( ... )
• a „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet a játékostársa adott le vagy érintett.
• a „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, úgy hogy egyértelműen akadályozza ellenfele látását,
vagy a labda megszerzése céljából támadja ellenfelét.
• az „előnyt szerez helyzetéből” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos
– leshelyzetben állva megjátssza a kapufáról, a keresztlécről vagy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
– leshelyzetben állva megjátssza ellenfelének szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
Az a leshelyzetben levő játékos, akihez a labda úgy kerül ellenfelétől, hogy az a labdát szándékosan játszotta meg (kivéve a szándékos védést), nem tekintendő „helyzetéből előnyt szerző” játékosnak.

A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete, az IFAB 2019. március 2-i, a skóciai Aberdeenben megrendezett közgyűlése számos, a labdarúgás játékszabályait érintő kiegészítést és pontosítást fogadott el, melyek június 1-től kerültek bevezetésre. Az új szabályok közül három egy kétéves, nemzetközi kísérletet követően került elfogadásra:

• a sárga és piros lap bevezetése a csapatvezetők sportszerűtlen viselkedése esetén;
• a lecserélt játékosnak a határolóvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret; • kirúgás és a védő csapat javára, a saját büntetőterületükön belül megítélt szabadrúgás esetén, a labda az elrúgás pillanatától játékba kerül (megjátszható, mielőtt elhagyná a büntetőterületet).

A legjelentősebb módosítás talán a kezezést érinti, idén nyártól a támadócsapat által elkövetett nem szándékos kezezés is bizonyos esetekben büntetendő lesz. Számos más egyéb módosítás mellett változott még az is, hogy:
• a támadó játékosoknak legalább 1 m távolságot kell tartaniuk a ‘sorfaltól’;
• a kezdésnél a pénzfeldobást nyerő csapat választhat, hogy elvégzi-e a kezdőrúgást;
• büntetőrúgáskor a kapusnak a kapuvonalon (nem előtte vagy mögötte) kell állnia, de a rúgáskor elég csak az egyik lábának a kapuvonalon (vagy azzal egy vonalban, ha a láb a levegőben van) lennie;
• és egy új labdaejtési eljárás is bevezetésre került (ideértve azokat az eseteket, amikor labdaejtéssel kell folytatni a játékot, ha a labda eltalálja a játékvezetőt, majd a kapuba kerül, ha a labdát birtokló csapat megváltozik, vagy ha egy ígéretes támadás indul).

Eeredmények:
RSE-SZALAFŐ – Gasztony 6-4, Bajánsenye – Rábatótfalu u19-es 2-2, Bajánsenye – Rábatótfalu 0-4

Hétvégi program: Rábatótfalu – Vasszécseny Rábatótfalu, október 27. (vasárnap) 14.30 óra, az U19-es mérkőzés 12.30 órakor kezdődik. 

 

Találatok: 3386